CyberPsycurity, een speelse en meeslepende bewustwording van cyberveiligheid
Met het project CyberPsycurity zet UNIZO in op innovatieve en meeslepende leerervaringen rond cyberveiligheid voor kmo’s. Door gamificatie en mixed reality ervaren ondernemers cyberdreigingen vanuit het perspectief van zowel het slachtoffer als de hacker. Dat verhoogt het bewustzijn en stimuleert proactief cyberveilig gedrag, aangepast aan de noden van kmo’s.
CyberPsycurity is een innovatief project van UNIZO dat kmo’s op een speelse en meeslepende manier bewust maakt van cyberveiligheid. In plaats van traditionele trainingen zet het project in op gamificatie en mixed reality. Zo leren deelnemers niet alleen over cyberdreigingen, maar ervaren ze die ook zelf. Dat zorgt niet alleen voor theoretische kennis, maar ook voor een diepgaand inzicht in de psychologische aspecten van cyberveiligheid.
Het project bestaat uit een aantal online producties met ook een mixed reality-ervaring, specifiek ontwikkeld voor kmo’s. Die aanpak biedt unieke leermomenten, zoals:
- individuele simulatie: deelnemers ondergaan een realistische hackervaring om inzicht te krijgen in hoe cyberaanvallen verlopen en welke impact ze hebben.
- teamgebaseerd-spel: in een meeslepende digitale omgeving moeten deelnemers als een team de identiteit van een cyberdader achterhalen. Dat bevordert samenwerking en inzicht in de menselijke factor van cyberveiligheid.
- hacker-simulatie: deelnemers kruipen in de huid van hackers en ontdekken hoe cybercriminelen te werk gaan. Die perspectiefwisseling versterkt de preventieve houding tegenover cyberdreigingen.
- mixed reality-platform: een combinatie van cybersecurity-scenario’s, interactieve leermodules, rolwisselingstools en real-time feedback.Hiermee kunnen kmo’s op een geavanceerde en intuïtieve manier hun cyberweerbaarheid versterken.
Waarom CyberPsycurity?
Veel kmo’s hebben beperkte tijd en middelen om te investeren in cyberveiligheid. Traditionele opleidingen schieten vaak tekort in het effectief betrekken van deelnemers en hen praktische vaardigheden bij te brengen. CyberPsycurity doorbreekt deze barrière door cybersecurity tastbaar en interactief te maken.
Het project heeft als doel om:
- het bewustzijn rond cyberdreigingen met 60 % te verhogen,
- gedragsverandering bij 70 % van de deelnemers te realiseren,
- 60 % van de kmo’s te laten voldoen aan relevante cybersecurity-regelgeving,
- een sterkere cybersecuritycultuur binnen kmo’s te creëren.
CyberPsycurity biedt ondernemers niet alleen kennis, maar ook de ervaring en motivatie om hun cyberveiligheid naar een hoger niveau te tillen.
Meer weten
