BeCyberSafe

Cyberacademy en kennisplatform voor kleinhandelaars met een digitale activiteit ter bescherming tegen cybercriminaliteit. 

E-commerce is sinds de corona-pandemie niet meer weg te denken uit België. In 2020 startten zo'n 20.000 handelaars een webshop, gevolgd door nog eens 8.000 in 2021. Deze webshops, voor 95% bestaande uit kmo's, zetten versneld hun eerste stappen in de digitale economie. 

SafeShops.be/BeCommerce, de Belgische e-commerce associatie, en NSZ/SNI, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, merken op dat veel kleinhandelaars in hoog tempo de stap naar de digitale wereld hebben gezet, maar op meerdere vlakken kennis missen om van hun digitale omgeving een betrouwbare en veilige plek te maken. 

E-commerce is here to stay, zelfs in economisch uitdagende tijden. Jaarlijks wordt er ongeveer 11 miljard euro via e-commerce verhandeld door Belgische handelaars, zowel binnen als buiten België. In 2021 waren er 56.000 Belgische webshops verantwoordelijk voor dit volume, waarvan 48.000 micro- en kleine bedrijven waren, vaak kleinhandelaars. 

Om deze doelgroep van kleinhandelaars met een digitale activiteit te ondersteunen, willen we een opleidingstraject opzetten om hun jaarlijkse omzet te beschermen tegen digitale criminaliteit. 

De e-commerce sector heeft extra uitdagingen en gevoeligheden die een gemiddelde kmo niet heeft, zoals de impact van webshop-downtime, transacties en online betalingen, koppelingen met derde partijen zoals marktplaatsen en social selling platformen, en het gebruik van AI/chatbots. Het is belangrijk dat alles vertaald en aangepast wordt aan de leefomgeving van de handelaar. 

Via het geven van concrete voorbeelden en praktische toepassingen op jouw specifieke situatie maken we het begrijpelijk en toepasbaar. Elke expert geeft specifieke voorbeelden gerelateerd aan het hebben van een (digitale) handel en bespreekt de meest voorkomende probleemsituaties of inbreuken per doelgroep. 

Daarom willen we de Cyberacademy, genaamd BeCyberSafe, oprichten voor e-handelaars. 

We werken drie verschillende formats uit: digitale vragenuurtjes, een podcastreeks en een naslagwerk. Op deze manier bieden we kennis op verschillende manieren aan: via webinars, podcasts en geschreven materiaal. Deze formats worden verzameld op het digitale kennisplatform van BeCyberSafe

Deze formats zijn flexibel en afgestemd op de beschikbaarheid en voorkeuren van handelaren. Sommigen kijken liever webinars in de vooravond, anderen luisteren graag naar podcasts in de auto, en weer anderen willen een naslagwerk raadplegen op een geschikt moment. 

Bezoek onze website voor waardevolle informatie en verbeter je kennis van cybersecurity. Samen zorgen we ervoor dat handelaren veilig en succesvol kunnen opereren in de digitale wereld.

logo BeCyberSafe