Algemene richtlijnen

jj
Jeremy Katz

Bijgewerkt: 2023-10-10

IT-beveiliging lijkt misschien iets complex, maar zelfs als je enkele basisprincipes toepast, bereik je al een goed beveiligingsniveau. Denk bijvoorbeeld aan het toegangsbeheer tot je IT-gegevens, of let erop dat je enkel betrouwbare websites bezoekt.  


Enkele basisprincipes op het vlak van cyberveiligheid:

  • Beperk de toegang tot je IT-gegevens: beschouw je IT-gegevens (wachtwoorden, HR-gegevens, boekhoudkundige gegevens, ...) als je huissleutel. Geef ze dus niet zomaar aan iedereen, ongeacht of ze deel uitmaken van je bedrijf of niet. Personen mogen alleen toegang krijgen tot de middelen die ze nodig hebben voor hun dagelijks werk.
Algemene richtlijnen
d
d
d
Algemene richtlijnen
  • Controleer de betrouwbaarheid van websites: een eenvoudige controle om er zeker van te zijn dat je geen site bezoekt die problemen kan geven qua veiligheid, is kijken of de URL begint met "https", waarbij de "s" staat voor "secure", en de aanwezigheid van een groen hangslotje ervoor. Dit geeft aan dat de website beschikt over een authenticatiecertificaat dat is afgegeven door een gezaghebbende derde partij. 
  • Ga de legitimiteit van verzoeken na: ga altijd na of een verzoek legitiem is en aarzel niet om een derde partij om hun mening te vragen. Door samen met anderen over een verzoek na te denken, kan je kwaadwillige bedoelingen makkelijker opsporen. 

    Bijvoorbeeld: iemand die je aan de telefoon naar je bankrekening vraagt, een dringende e-mail van je baas of een collega waarin hij je vraagt om geld dat hij later wel zal terugbetalen, een sms waarin je wordt uitgenodigd op een link te klikken om een abonnement te verlengen, ...

  • Houd privé- en professionele middelen gescheiden: de computer van het werk mag alleen gebruikt worden voor professionele activiteiten, en de gezinscomputer alleen voor privézaken. 

    Als je kind bijvoorbeeld een spel met malware zou installeren op je werkcomputer, wordt deze geïnfecteerd en komen belangrijke gegevens van je kmo in gevaar.

  • Laat je informeren: als je twijfelt over een computerbeveiligingsprobleem, aarzel dan niet om betrouwbare mensen in je omgeving om advies te vragen of een cyberbeveiligingsprofessional in te schakelen. Dit zal ervoor zorgen dat je de juiste beslissing neemt.

Meer weten

Wens je meer informatie en tips om je cyberveiligheid te verbeteren? Doe de Cyberscan

QuickScan

QuickScan

5 vragen die leiden tot eerste aanbevelingen, volgens jouw prioriteiten.

Ontdek

CyberScan

Uitgebreide test van de cyberveiligheid van jouw kmo en tips om haar te versterken.

Doe de test