Telewerk en virtual private network (VPN)

jj
Jeremy Katz

Bijgewerkt: 2023-03-03

Door de COVID-19-pandemie is telewerk sterk toegenomen. Misschien is dat ook zo in je kmo?

Op het vlak van cyberbeveiliging, is werken op afstand iets waar we niet omheen kunnen. Telewerk creëert immers nieuwe risico's. En een Virtual Private Network (VPN) kan je helpen om die te minimaliseren.

Eenvoudig gezegd creëert een VPN een soort beveiligde tunnel. Die verbindt de externe terminal waarop je werkt (je computer, smartphone, …) met het interne netwerk van je bedrijf (waar je vertrouwelijke gegevens zijn opgeslagen). Daardoor kan je op een anonieme en veilige manier informatie uitwisselen en telewerken. 

Een VPN is ook onmisbaar als jij of je werknemers vaak op verplaatsing moeten werken, of als je bedrijf verspreid is over verschillende geografische locaties.

Een algemeen ingeburgerd gebruik van VPN op persoonlijk niveau, is wanneer je op het web surft op een andere locatie dan de eigenlijke computerlocatie, bijvoorbeeld om censuur in een land te omzeilen of om toegang te krijgen tot inhoud die anders ontoegankelijk is wegens geografische beperkingen.

Let wel: niet alle VPN-oplossingen zijn gelijk. Er bestaan ook valse VPN-oplossingen die erop gericht zijn je gegevens te stelen. Zoek dus op of een VPN veilig is vooraleer je het begint te gebruiken.

Telewerk en virtual private network (VPN)
Telewerk en virtual private network (VPN)
QuickScan

QuickScan

5 vragen die leiden tot eerste aanbevelingen, volgens jouw prioriteiten.

Ontdek

CyberScan

Uitgebreide test van de cyberveiligheid van jouw kmo en tips om haar te versterken.

Doe de test