Webfilter

jj
Jeremy Katz

Bijgewerkt: 2023-10-11

Als je op het internet surft, communiceert je browser (Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, ...) met de server(s) van de site(s) die je bezoekt. Tijdens deze communicatie met de server(s) wordt heel wat informatie uitgewisseld. 

Als de bezochte site niet kwaadaardig is of niet is aangetast door hackers, zijn alle ontvangen gegevens legitiem en veilig. Helaas komt het tegenwoordig vaak voor dat sites worden aangevallen of zelfs speciaal gemaakt worden om er schadelijke elementen in te verwerken (cookies, bijvoorbeeld, die proberen om vertrouwelijke gegevens te pakken te krijgen). Het is heel vaak zo dat, als je op een site iets gratis krijgt waar je op een andere site voor moet betalen, jij en jouw gegevens de handelswaar zijn.

Als je weet wat de gevaren zijn van surfen op het web, is het ook makkelijker om ze te vermijden. Jij en je medewerkers kunnen bijvoorbeeld leren hoe je frauduleuze websites kan herkennen of hoe je pop-upvensters kan uitschakelen.

Je kan de toegang tot kwaadaardige websites ook afblokken met een webfilter (zie onderstaande lijst: WOT of URLscan), en er bestaan ook andere hulpmiddelen die je kan gebruiken om het browsen veiliger te maken, zoals advertentieblokkers (“adblockers”), betrouwbaarheidscheckers of virusscanners.

Webfilter
d
d
d
Webfilter

Meer weten 

Enkele voorbeelden van tools die ervoor zorgen dat je veiliger kan surfen:

QuickScan

QuickScan

5 vragen die leiden tot eerste aanbevelingen, volgens jouw prioriteiten.

Ontdek

CyberScan

Uitgebreide test van de cyberveiligheid van jouw kmo en tips om haar te versterken.

Doe de test